Danmarks Sportsmuseum

Fra VejleWiki
Version fra 8. mar 2019, 09:16 af WikiSysop (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Kulturudvalgsformand Peter Sikær og kulturchef Eigil Jensen på udstillingen i Sportsmuseet (Vejle Idrætsmuseum) på Vejle Museum. Ca. 1990

Sportsmuseet fik en kort levetid i Vejle. Det begyndte i 1986, da historikeren Arne Rahbek blev ansat som leder af projekt ”Idrætshistorisk aktivitetscenter”. Projektet var etableret i et samarbejde mellem Vejle Kulturhistoriske Museum, Vejle Stadsarkiv og Den Jyske Idrætsskole.

I 1988 blev der etableret en permanent udstilling på idrætsskolen, og i forbindelse med Dansk Boldspil Unions 100 års jubilæum i 1988 blev der skabt en udstilling på Vejle Stadion og etableret en indsamling af materiale. Med udstillingen her fik projektet landsdækkende karakter og skiftede samtidig navn til Sportsmuseet.

I forbindelse med etableringen af Vejle Musikteater stillede Vejle Kommune lokaler til rådighed i det nye teaterhus, og sportsmuseet, der nu blev døbt ”Danmarks Idræts- og Sportsmuseum” blev officielt åbnet her i 1993. Fra begyndelsen var der store planer om at etablere et eksperimentarium i tilknytning til Idrættens Hus, det senere DGI Huset. Men dårlig økonomi satte en stopper for de store planer. Sportsmuseet i Vejle led desuden også under, at det samtidig blev arbejdet med planer om et museum i København. Allerede et år efter åbningen blev indsamling af materiale til museet stoppet.

I 2003 var Sportsmuseet i Vejle historie, og de indsamlede genstande blev spredt for alle vinde og returneret til giverne eller til Nationalmuseet og lokale museer.


Kilder

Vejle Stadsarkiv - U50005.