Anders Petersen (1837-)

Fra VejleWiki
Version fra 5. jun 2013, 10:02 af Dbn (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Vejle Politi, ca. 1890. Siddende nr, 1 fra venstre er Anders Petersen. Fotograf: H.P. Jensen.

Politibetjent nr. 1!

Sådan var Anders Petersen kendt i Vejle omkring år 1900.

Anders Petersen blev født i Tjørring i Hammerum herred i 1837. Efter endt skolegang blev han anbragt hos en skovrider Tvisselmann, men efter nogen tids forløb opgav han forstvæsenet og lærte møllebyggeri.

Denne profession arbejdede han ved indtil han i 1859 kom ”i Tjenesten” og lå som soldat i 2 ½ år i Rendsborg. Da soldatertjenesten var udløbet og Petersen var hjempermitteret i 1862 søgte og fik han samme år ansættelse ved det slesvigske gendarmeri.

Så kom krigen i 1864 og i denne deltog Petersen som ansat ved feltpolitiet. I 1864 opløses det slesvigske gendarmeri i Fåborg og allerede i december samme år konstitueredes Petersen som politibetjent i Vejle. 1866 fik han fast ansættelse i henhold til ”Beskikkelse fra hans Majestær Kongen”.

Det var et temmelig enestående tilfælde, at en politibetjent har kgl. Ansættelse, da det som regel var kommunen, der besatte politiets pladser. Så vidt vides var Petersen i 1899 den eneste betjent i Danmark, der var ansat af kongen.

Petersen blev i 1866 gift med købmand Mouritz Jensens datter fra Vejle.

Anders Petersen var en ihærdig afholdsmand, og det menes, at mange af de stakler, han i embeds medfør kom i berøring med, har ham at takke for, at de kom til at stå som nyttige samfundsborgere (jf. artikel i Ugebladet for Vejle og Omegn, 1899, 17. december). Petersen var med til at stifte IOGT-logen (Jacob Molay) i Vejle i 1880 og siden 1887 var han formand for Vejle gamle Afholdsforening.