Anders Kirkegaard

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Maleren Anders Kirkegaard (f. 1946) betragter Vejle Kunstmuseum som ”sit museum”.

Kirkegaard har en særlig relation til Vejle. Han tilbragte sin barndom i fjordbyen, hvor hans far, Preben Kirkegaard, var stadsbibliotekar.

Vejle Kunstmuseums fine samling rummer flere af Anders Kirkegaards hovedværker, og han blev tidligt repræsenteret i museets samling.

Anders Kirkegaard blev betragtet som en ener, da han trådte ind på kunstscenen i 1960’erne med sit figurative maleri og sine markante holdninger. Alene den kendsgerning, at han malede figurativt, placerede ham omgående i en outsiderposition. Kirkegaard skilte sig også ud fra kollegerne med sin helt egen farveholdning og motivverden.

Anders Kirkegaard er en begavet og belæst mand. Han hentede inspiration i græsk mytologi, Bibelen og litteraturhistoriens klassiske sværvægtere som Dostojevskij og Orwell.

Fra begyndelsen af sin karriere har Anders Kirkegaard ville finde sig version af ”sandheden”.

Malerens egen krop har sammen med familien ofte været udgangspunkt for hans billeder, der kan opleves som en slags private selvportrætter og samtidig som eksistentielle og alment gyldige billeder.

Mange kulturpersonligheder og samtidens store emner han inspireret ham til at male. I sine unge år malede han surrealistiske billeder, der var præget af hans kendskab til litteratur, musik og kunsthistorie. Malerens skildring af sig selv og familien bærer også referencer til samme kilder.

Flere af Kirkegaards billeder kan virke onde og truende og ligefrem dommedagsagtige.

Vejle Kunstmuseum markerede i 2016 Anders Kirkegaards 70 års fødselsdag med en stor udstilling, hvortil han malede store nye malerier, inspireret af landskabet tæt ved bopælen i Hundested. Anders Kirkegaard tog udgangspunkt i maleren L.A. Rings kendte og mesterlige tolkning af stemningen en sommerdag ved Roskilde Fjord og malede sine egne fortolkninger og parafraser af landskabet.

Vejle Kunstmuseums mangeårige leder, mag. art. Nina Damsgaard, skrev i forbindelse med udstillingen den første store biografi om Anders Kirkegaard, et mesterværk af en bog, der hedder ”Maler-Anders”. Bogen såvel som udstillingen med titlen ”Klagesange & Lovesange”, blev modtaget med fornemme anmeldelser.


Siden den store udstilling blev vist, har Anders Kirkegaard udsmykket Sct. Nicolai Kirke i Vejle med en ny altertavle. Ønsket om altertavlen kom i forbindelse med, at Sct. Nicolai Kirke, der er Vejles ældste hus fra ca. 1250, fik nyt alter. Under den omfattende ombygning og istandsættelse af kirken, voksede tanken om at erstatte 1700-tals altertavlen med en ny og mere tidssvarende. Den gamle tavle var udført i 1791 af to kunstnere fra Horsens, billedskæreren Jens Hjernøe og maleren Carsten Brædstrup. I slutningen af 1700-tallet havde kirken langt om længe fået råd til en moderne altertavle i tidens stil. Den markante tavle består af et stort træskærerarbejde, der er dekoreret med en grundfarve i en lilla nuance og med udskæringer dekoreret i hvidt og guld. Alterbilledet er et opstandelsesbillede, malet efter et forlæg, der kan ses i katedralen i Bayeux i Normandiet og indsat i det store træskærerarbejde. Det er med andre ord en kopi. Billedet har prydet altervæggen i Sct. Nicolai Kirke siden 1791, og det var tid til et nyt alterbillede, som matcher tiden.

Sct. Nicolai Sogns menighedsråd nedsatte i sommeren 2016 et udvalg, der skulle tage sig af opgaven med en ny altertavle og finde en kunstner, der kunne påtage sig opgaven. Udvalget pegede enstemmigt på maleren Anders Kirkegaard. Alterkunstudvalget pointerede, at det var væsentligt for dem at undgå tidens mest eksponerede kirkekunstnere.

Anders Kirkegaards forslag udgjorde en gennemtænkt og velovervejet teologisk og kunstnerisk enhed, som var tænkt sammen med kirkerummet og dets brug i det nutidige Vejle.

Det nye alterparti består af et midterparti med to fløje, der kan åbnes og lukkes som de gamle, middelalderlige tavler. Altermaleriet består af fire hovedfelter, hvoraf det ene kan åbnes, så det bliver til et triptykon.  Værket består således af syv felter i alt: i lukket tilstand fire felter, i åben udgave af fem felter samt trekanten med ”Øjet”.

På hverdage, hvor andagtsøgende og turister udgør størstedelen af kirkens gæster, vil tavlens fløje være lukkede, og altret derfor fremstå som en ”monolit” for enden af kirkerummet.

I forbindelse med kirkelige handlinger foldes den øverste halvdel ud, og tavlen bliver et triptykon i mere klassisk forstand. Den udfoldede version kan minde om en korsform og giver tavlen en mere dramatisk silhuet, svarende til det religiøse og teologiske indhold. 

I skitserne til alterbilledet har Kirkegaard helt fra starten arbejdet med de liturgiske farver – violet, rød, gylden og grøn – i vandrette sektioner. Værket er i kæmpeformat:  ca. 560 cm højt, 230 cm bredt, dog 460 cm, når den øverste del er åbent.

Akademiraadets Udvalg for Kirkekunst besøgte Sct. Nicolai Kirke i september 2019, hvor Kirkegaard fremviste mock-up’en og flere lærreder i halv størrelse. Udvalget konkluderede, at mock-up’en og lærrederne med de gennemmalede motiver og farveundersøgelser ”gav et godt indtryk af, hvad Sct. Nicolai Kirke har i vente.” I udtalelsen hedder det:  ”På mødet blev det tydeligt, at Sct. Nicolai Kirke bliver beriget med en altertavle, der bliver kirkens kraftfulde udgangspunkt og centrum. Et værk hvor der arbejdes symbolsk med komposition, motiv og farvevalg. Et fornemt eksempel på, hvordan kirkerum og kunstnerisk udsmykning går op i en højere enhed, når det gode match er fundet.” Udtalelsen fortsatte: ”Alterpartiet er stærkt og nærmest manisk i sit udtryk….” og endeligt hedder det i udtalelsen om ”alterpartiets kraftfulde og kompromisløse udstråling.”

Anders Kirkegaard siger selv om altertavlen: ”De fleste kirkeudsmykninger i Danmark undgår at handle om liv og død. Hvorfor forstår jeg ikke, for hvor ellers, end i kirkens rum, bør man præsenteres for tilværelsens yderpunkter? Min Altertavle handler, håber jeg da, om netop liv og død, om opstandelse og nedtagelse, om hjælp fra Jesus til en død/døende mand, om pragtfulde himmel-syn udover og indover Vejle fjord, hvor den opstandne Jesus-brystkasse løfter os til Himmels; medens det altseende øje vogter over os”.

Altertavlen er finansieret af Statens Kunstfond, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, Sct. Nicolai Sogn og indsamling i menigheden.