Forskel mellem versioner af "Anders Kirkegaard"

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'Maleren Anders Kirkegaard (f. 1946) betragter Vejle Kunstmuseum som ”sit museum”. Kirkegaard har en særlig relation til Vejle. Han tilbragte sin barndom i fjordbye...')
 
 
Linje 23: Linje 23:
  
 
Vejle Kunstmuseums mangeårige leder, mag. art. [[Nina Damsgaard]], skrev i forbindelse med udstillingen den første store biografi om Anders Kirkegaard, et mesterværk af en bog, der hedder ”Maler-Anders”.
 
Vejle Kunstmuseums mangeårige leder, mag. art. [[Nina Damsgaard]], skrev i forbindelse med udstillingen den første store biografi om Anders Kirkegaard, et mesterværk af en bog, der hedder ”Maler-Anders”.
Bogen såvel som udstillingen med titlen ”Klagesange & Lovesange”, blev modtaget med fornemme anmeldelser.  
+
Bogen såvel som udstillingen med titlen ”Klagesange & Lovesange”, blev modtaget med fornemme anmeldelser.  
  
  

Nuværende version fra 6. jun 2019, 11:51

Maleren Anders Kirkegaard (f. 1946) betragter Vejle Kunstmuseum som ”sit museum”.

Kirkegaard har en særlig relation til Vejle. Han tilbragte sin barndom i fjordbyen, hvor hans far, Preben Kirkegaard, var stadsbibliotekar.

Vejle Kunstmuseums fine samling rummer flere af Anders Kirkegaards hovedværker, og han blev tidligt repræsenteret i museets samling.

Anders Kirkegaard blev betragtet som en ener, da han trådte ind på kunstscenen i 1960’erne med sit figurative maleri og sine markante holdninger. Alene den kendsgerning, at han malede figurativt, placerede ham omgående i en outsiderposition. Kirkegaard skilte sig også ud fra kollegerne med sin helt egen farveholdning og motivverden.

Anders Kirkegaard er en begavet og belæst mand. Han hentede inspiration i græsk mytologi, Bibelen og litteraturhistoriens klassiske sværvægtere som Dostojevskij og Orwell.

Fra begyndelsen af sin karriere har Anders Kirkegaard ville finde sig version af ”sandheden”.

Malerens egen krop har sammen med familien ofte været udgangspunkt for hans billeder, der kan opleves som en slags private selvportrætter og samtidig som eksistentielle og alment gyldige billeder.

Mange kulturpersonligheder og samtidens store emner han inspireret ham til at male. I sine unge år malede han surrealistiske billeder, der var præget af hans kendskab til litteratur, musik og kunsthistorie. Malerens skildring af sig selv og familien bærer også referencer til samme kilder.

Flere af Kirkegaards billeder kan virke onde og truende og ligefrem dommedagsagtige.

Vejle Kunstmuseum markerede i 2016 Anders Kirkegaards 70 års fødselsdag med en stor udstilling, hvortil han malede store nye malerier, inspireret af landskabet tæt ved bopælen i Hundested. Anders Kirkegaard tog udgangspunkt i maleren L.A. Rings kendte og mesterlige tolkning af stemningen en sommerdag ved Roskilde Fjord og malede sine egne fortolkninger og parafraser af landskabet.

Vejle Kunstmuseums mangeårige leder, mag. art. Nina Damsgaard, skrev i forbindelse med udstillingen den første store biografi om Anders Kirkegaard, et mesterværk af en bog, der hedder ”Maler-Anders”. Bogen såvel som udstillingen med titlen ”Klagesange & Lovesange”, blev modtaget med fornemme anmeldelser.


Litteratur

Vejle Kunstmuseum.