Arbejdernes Oplysnings Forbund

Fra VejleWiki
(Omdirigeret fra AOF)
Skift til: Navigation, Søgning
AOF-møde hos Steffen Lützen, Skovvejen 41, ca. 1950

Aftenundervisning for arbejdere blev igangsat i Vejle i 1904, da Arbejdernes Aftenskole blev oprettet.

Allerede 1895/96 havde man forsøgt sig med aftenundervisning for arbejdere, men det ophørte dog ret hurtigt. Foredrag for arbejdere fortsatte med lokale, ulønnede foredragsholdere et stykke op i det nye århundrede.

Men med Arbejdernes Aftenskole blev undervisning og foredrag sat på skinner i foreningsregi. De tilbudte fag var dansk, regning, skrivning, tysk, engelsk og bogholderi, og det første år meldte ca. 100 sig til undervisningen. Derefter fortsatte Arbejdernes Aftenskole med at fungere med vekslende held frem til 1925, hvor det landsdækkende AOF var blevet dannet året før. Den 3. september 1925 besluttedes det at sammenslutte Arbejdernes Aftenskole med Arbejdernes Oplysnings Forbund. Derefter udviklede AOF sig op gennem århundredet med stadig flere farver på paletten; både almindelige aftenskolefag, faglige kurser for tillidsfolk, hobbyfag, kurser for arbejdsløse, daghøjskole og musikskole.

Der findes ikke længere en selvstændig AOF-afdeling i Vejle, men undervisningen i de forskellige fag foregår stadig, men nu under AOF Sydjylland.

Litteratur

Poul Porskær Poulsen: Husk at Kundskab er Magt! Arbejderoplysning i Vejle. Vejlebogen 2003