9. april 1940

Fra VejleWiki
Version fra 14. apr 2011, 11:18 af Poupo (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Tyske flyvemaskiner over Vejle

Klokken var ved at være 6 om morgenen tirsdag d. 9. april 1940. Nogle mennesker i Vejle var stået op … andre sov stadigvæk. Hen over byen lød der en konstant brummende lyd, store flyvemaskiner fløj lavt hen over Vejle. Flyvemaskinerne var tyske. Fra flyene dryssede små grønne sedler ned. På sedlerne, eller flyvebladene, stod der som overskrift: ”OPROP! Til Danmarks Soldater og Danmarks Folk!”

I flyvebladet forsøgte tyskerne at forklare, hvad der var på færde: Den tyske Værnemagt var i færd med at besætte Danmark, og cirka kl. seks om morgenen var beskeden med flyvesedlerne så nået til Vejle.

Flyvemaskinerne fortsatte med at flyve hen over byen. Folk i Vejle var efterhånden meget forvirrede. Selv om tyskerne allerede havde invaderet Polen og var i krig med både Frankrig og England, havde ingen i Vejle forestillet sig det som nu fandt sted. I løbet af kort tid samledes folk på byens gadehjørner og torve. Det var bestemt ikke en helt almindelig tirsdag.

Tyske tropper i Vejle

Midt på formiddagen var det ikke kun de tyske flyvemaskiner, som forstyrrede tirsdagsfreden, da kom de første tyske tropper igennem byen.

Da de tyske tropper ankom til Vejle, henvendte de sig straks på Rådhuset for at tale med borgmester Niels Peter Jensen. Også på Rådhuset herskede der stor forvirring. Ingen vidste, hvordan man skulle forholde sig til tyskerne, men tyskerne krævede indkvartering. En af de første bygninger, som man fandt frem til, var Hotel Royal. Senere blev alle byens gymnastiksale også inddraget til indkvartering.

Den tirsdag og de næste par dage kom der cirka 3000 tyske soldater, mellem 400 og 500 heste og en masse krigsudstyr til Vejle.

Mørklægning

Den tirsdag fik alle danskere besked på at mørklægge – dvs alle vinduer skulle have sorte gardiner, og der var begrænset gadelys tændt. I 1940 var der ca. 25.000 indbyggere i Vejle. Det betød, at omkring 30.000 vinduer skulle mørklægges. I begyndelsen brugte man sort papir, tæpper og lignende, indtil man efterhånden fik rigtige mørklægningsgardiner. Men snart var der udsolgt af mørklægningspapir og folk stod i kø for at forsøge at købe et eller andet materiale til at mørklægge deres vinduer.

På én dag – en ikke helt almindelig tirsdag - blev hverdagen helt forandret. Nogle var overbevist om at tyskerne kun var her for en ganske kort bemærkning, andre at de aldrig ville forlade landet igen. Besættelsen kom til at vare fem år.